Alhamdulillah
ABOUT ENTRY FACEBOOK
Hijrah
Friday, January 4, 2013 • 4:42 AM • 0 comments
TIGA GOLONGAN DIHARAMKAN KE SYURGA

Daripada Ammar bin Yasir, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: "3 golongan yang tidak memasuki syurga SAMPAI BILA-BILA iaitu si dayus, si wanita yg menyerupai lelaki dan org yg ketagih arak. Lalu sahabat bertanya: 'wahai Rasulullah, kami faham erti orang ketagih arak tetapi apakah dayus ? 'Nabi s.a.w menjawab: 'iaitu orang yang tidak mempedulikan orang yang masuk bertemu dengan ahlinya ( isteri dan anak-anaknya). ' {Riwayat al-Tabarani}

---------------------------------------------------------------------
Dayus bererti suami atau bapa yg langsung tiada perasaan risau & ambil tahu dgn siapa isteri dan anaknya bertemu dan melepak bersama, malah sebahagiaannya membiarkan shj isteri dan anak perempuannya dipegang dan dipeluk sembarangan lelaki. para ulama pula berpandangan dayus adalah seseorang yg tiada perasaan cemburu (kerana iman) terhadap ahlinya (isteri dan ank-anaknya).

i take this from Gen-Q magazine

ok lets start. Assalamuaalaikum w.b.t . Bila aku bace je artikel ni ak tersentak . terus teringat muka bapak aku. ya Allah ampunkanlah dosaku :'( seriously perangai sy sgt teruk . sape yg rapat dgn sy dia tau la kan... sejak drpd tu ak terus niat utk tutup aurat dgn sempurna.. pakai stokin suma.. kaki pun aurat. bayangkanlah setiap kali kita keluar rumah kita xtutup aurat ? bapa bnyk dosa kita dapat ? bapak kita dpt ? tu baru pasal aurat. pergaulan lg cm ne ? nauzubillah.. ampunkan aku ya Allah..  ingatlah kita tidak selamanya didunia ini. akhirat jualah kekal selamanyaa. tambahan lg kita taktau ajal kita bilaa. cepat2 lah bertaubat.. anggap je kita mati esok.. tak takut ke ? takut gilaa woiii. kalau xtkot serupa cm xpercaya ada neraka -.- berubah la kerana Allah.. ak pun nak xnk kne tinggalkan si dia. kerana Allah! alhamdullilah Allah beri aku kekuatan hingga sekarang.. rasa syg tidak semudahnya dipadam cm padam tulisan atas kertas. kne betul2 tabah.. lg bagus kalau si dia memahami :') ye betul hijrah bukan perkara mudah lagi2 kita perlu istiqamah. sebab tu "hijrah itu jihad" . percayalah serahkan segalanya kepada Allah.. insyaAllah boleh.. sebenarnya dalam hati ni dh lama ingin berhijrah , suka tgok orang pakai tudung labuh2, pakai niqab.. rasa tenang melihat mereka.. dan skrg giliran aku utk tutup aurat dgn sempurna.. bukannye ak dulu xpakai tudung , pakai tp pakai ketat sana sini. hm walaupapepun jgn cuma tudung je labuh tp iman xbertambah xguna jgk rght ? banyakkan baca al-Quran dan zikir.. insyaAllah syaitan xkan menghasut kita kembali sesat.. and one more thing nk berubah ni pun mmg kne sedia fizikal and mental dgr org punya pertanyaan and blabla. contohnya : " eh baiknya kau pakai handsock?" eh baiknya kau pakai stokin? baiknya kau pakai baju besar2 labuh2 ni ? eh kau da lain la ? .. lagi menyedihkan jika ad org ketawakan . org ketawakan tu xda ilmu . jeles tgok org lain berhijrah. biakpidia lah. biarlah org nk kata apaa .doakan diaorg dpt hidayah cukuplaa. bila org tanya mcm2 aku just senyum je ^^ setakat ini alhamdullilah takda pulak yg ketawakan .orang kat sekeliling pun faham..  tanya2 tu ad la jgk. its normal. jgn MALU kerana berhijrah ! yakinlah Allah akan mengampunkan dosa2 kita, Allah maha pengampun. Dalam surah Al-Furqan ayat 70 ada menyatakan : kecuali orang yang bertaubat dan beriman dan mengerjakan kebajikan (amal yg baik); maka kejahatan mereka diganti Allah dgn kebaikan. Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. yakinlah pintu taubat sentiasa terbuka luass.. sampai sini saja . Assalamualaikum :)

p/s: sanggup ke tengok bapak kesayangan kita tidak akan masuk syurga sampai bila2 ? renung2kan lah..

so girls kita sangat beruntung ! gunakan peluang sebaik mungkin. jangan susahkan yang senang
HIJRAH ITU INDAH :D


PASTFUTURE
MY WORDS;
Assalamuaalaikum , hye! Welcome to this simple blog. Selmat membaca and keep love Allah&Rasulullah.THANKYOU ALLAH!

OTHERS;